Tijdens je vakantie wil jij wel bereikbaar zijn voor de mensen waar je mee bent en voor de mensen thuis. Alleen met je telefoon niet altijd connectie met een provider. En mocht je wel contact hebben met een provider, dan is het ook niet altijd gratis. In dit artikel worden een paar punten opgenoemd waar jij op moet letten als jij een mobiel mee neemt op vakantie. Zo kun jij kiezen of je door gaat met een abonnement, of misschien wel voor een prepaid sim only kiest.
Er is niet altijd onbeperkt gratis roaming
Sinds 15 juni 2017 is het mogelijk om gewoon gebruik te maken van mobiel internet door de gehele EU. Hier worden geen extra kosten voor gerekend. Hierbij moet wel opgelet worden, want Zwitserland en Turkije vallen niet in de EU, wat betekend dat deze regel hier niet voor geldt. Als jij in deze landen of buiten de EU gebruik wilt maken van je abonnement, dan moet je hier een toeslag over betalen. Als jij dit land in komt, krijg je hier meteen een bericht over van de provider. Let wel op dat deze kosten dus zeer hoog kunnen worden. Om die reden is het aan te raden je roaming uit te zetten als jij buiten de EU op vakantie gaat.
Mocht jij alsnog bang zijn dat je zonder dat je dit wilt te veel geld betaald. Zou je er ook voor kunnen kiezen om een mobiel aan te schaffen op locatie zelf. Of dat jij hier een prepaid sim only koopt. Dan laad jij de simkaart tot een bepaald bedrag op en weet je zeker dat je niet meer uitgeeft dan dat.
Zet je voicemail uit buiten de EU
Allereerst is voicemail een hele handige dienst. Als jij iemand niet te pakken krijgt, dan heeft die een standaard bericht die jij dan te horen krijgt. Dit kan alleen wel aardig in de kosten lopen als jij buiten de EU op vakantie bent. Ze hem om deze reden ook uit. Als jij dan iemand snel een belletje wilt geven, krijg je niet ineens zijn voicemail waar jij dan weer voor moet betalen.
Bekijk de mobiele tarieven en alternatieven voor je weg gaat
Zoals gezegd betaal je redelijk veel geld als je buiten de EU op vakantie gaat aan mobiele kosten. Kijk daarom eerst goed naar de tarieven in dat land. Mochten deze te hoog zijn, dan zou je ook voor een alternatief kunnen kiezen. Je kunt bijvoorbeeld, zoals eerder gezegd, een prepaid sim only nemen. Je zou dan gewoon een simkaart kunnen kopen (met saldo) op locatie om deze vervolgens in je eigen mobiel te stoppen. Dit is vaak voordelig als je voor een langere periode ergens heen gaat.
Bekijk voor vertrek in ieder geval even of jouw provider de mogelijkheid biedt om goedkoper te bellen/sms’en of te internetten en of er een optie is om het Nederlandse nummer te ‘parkeren’. Dit kan soms geregeld worden voor studenten.