Cyprus

Zonvakantie op Cyprus
Je bent hier:

Op Cyprus vind je kilometers lange stranden en veel prachtige baaien, waar je tijdens een zonvakantie kunt genieten van zon, strand en zee. Een zonvakantie in Cyprus is zeker ook een aanrader als je daarnaast houdt van de combinatie cultuur en natuur. Behalve de kust is het binnenland zeker zo mooi. Maak eens een wandeling door het bijzondere Troodos gebergte of bezoek het zoutmeer met de flamingo’s. Doordat diverse culturen hun sporen op Cyprus hebben achtergelaten vind je op vakantie in Cyprus mooie tempels, kloosters en monumenten. Eigenlijk is het eiland Cyprus een groot museum.

Geografie van Cyprus

Cyprus is het meest oostelijk gelegen eiland in de Middellandse Zee. Geografisch gezien ben je in Cyprus op vakantie in Azië, maar cultureel gezien is dat niet het geval. De meeste inwoners van Cyprus wonen in de hoofdstad Nicosia. Andere grote steden op Cyprus zijn Limassol, Larnaca en Paphos.

Religies op Cyprus

De meeste Grieks-Cyprioten hangen het Grieks-orthodoxe geloof aan. De Cypriotische kerk is echter wel volledig onafhankelijk van de Griekse en ook veel ouder. Het is de oudste staatskerk van het christendom. In de straten van de Cypriotische steden zie je veel orthodoxe priesters lopen met lange, donkere gewaden en een weelderige baard. Je ziet ze zowel op het land werken als op de markt producten verkopen. Ook kun je ze zien wandelen met hun gezin. Orthodoxe priesters mogen namelijk trouwen.

Lekker eten op Cyprus

Voor wie van lekker eten houdt is Cyprus een heerlijke zonvakantie bestemming. Het doet wellicht denken aan Griekenland maar toch zijn er verschillen. Je zult op zonvakantie in Cyprus zeker ook ‘Mezze’ eten, een gerecht dat bestaat uit allerlei verschillende hapjes. Vaak blijven ze maar de hapjes aanvullen totdat je aangeeft dat het voldoende is. Of Halloumi, heerlijk frisse geitenkaas, verse tomaten, sinaasappels en grote olijven. Natuurlijk op smaak gebracht met een flesje Cypriotische wijn.

Vakantie Cyprus

Zonbestemmingen Cyprus

Badplaats Paphos

De zonvakantie badplaats Paphos ligt aan de zuidwestkust van Cyprus, op ongeveer 15 kilometer van de luchthaven. De omgeving is vrij vlak en je treft hier diverse culturele monumenten en tempels aan. De zonvakantie plaats Paphos bestaat uit drie delen. Direct aan zee ligt Kato Paphos met zijn gezellige vissershaven. Hoger gelegen vind je Neo Paphos met de voorstad Ktima. Dit is het oorspronkelijke Paphos en heeft nog veel van de oorspronkelijke sfeer weten te behouden. Er zijn smalle straatjes en gezellige restaurants. Tot slot is er Paleo Paphos, de stad uit de Klassieke Oudheid. In 321 voor Christus werd deze stad verlaten voor het nieuw gebouwde Neo Paphos.

Idyllisch vissersplaatsje Paphos

Paphos is een idyllisch vissersplaatsje met een schilderachtig haventje. Paphos heeft veel van de authentieke sfeer weten te behouden. Tijdens een zonvakantie in Paphos kun je wandelen over de boulevard met talloze restaurants en terrassen en genieten van het gezellige centrum met winkels en pleintjes. In de omgeving van Paphos proef je het klassieke verleden van Cyprus. Je kunt hier het huis van Dionysos, de koningsgraven en het Byzantijnse kasteel bezoeken.