Wintersport in Italië

Je bent hier:

In Italië wordt wintersport iets speciaals. De imposante en ruige Dolomieten herbergen een van de grootste aaneengesloten skivakantie gebieden ter wereld, het Super Dolomiti Skigebied, met maar liefst 1180 km pistes en ruim 450 liften. De meeste pistes liggen aan de zuidzijde van de Alpen en dat betekent uiteraard volop zon tijdens je wintersport in Italië. De hoge ligging en sneeuwkanonnen zorgen ervoor dat er desondanks voldoende sneeuwzekerheid is.

Wintersportgebieden in Italië

Val Gardena (Zuid-Tirol)

In het Zuid-Tiroolse Val Gardena in Italië liggen 3 populaire wintersport plaatsen dicht bijeen, maar met een verschillend karakter: het sportief georiënteerde Selva (Duits: Wolkenstein), het gemoedelijke Feldthurns en het meer stedelijke Ortisei (Duits: St. Ulrich). Ze liggen aan de voet van een prachtig en zeer uitgestrekt wintersportgebied. Het aantal pistenkilometers is uit te breiden met de Dolomiti Superskipas, zodat je ook de beroemde Sella Ronda tocht kunt maken, een bergmassief waar je in 1 dag omheen kunt skiën.

Val di Fassa (Dolomieten)

Het sneeuwzekere wintersportgebied Val di Fassa ligt tussen de indrukwekkende bergen van de Dolomieten. Wintersporters worden met de gondelliften naar de voet van het Sella-massief gebracht, een uniek gebied te herkennen aan de steil oplopende rotsen. Bij Vigo di Fassa en Pozza di Fassa ligt het fraaie Rosengarten wintersportgebied. Canazei is omringd door een woud van naaldbomen en hoge bergtoppen. Het levende Canazei is een typisch Zuid-Tiroler wintersportdorp in Italië met echte wintersportsfeer. Campitello op 1448m is een gezellig wintersportplaatsje. Col Rodella ligt 1000 meter boven Campitello, waarvandaan je  naar Canazei kunt afdalen.

Skiworld Cortina (Dolomieten)

De moderne wintersportbestemming Cortina in Italië is prachtig gelegen in de Dolomieten. In het gezellige centrum zijn exclusieve winkels en spectaculaire uitzichten op de grillige rotspartijen van de Dolomieten. Cortina staat bekend om zijn turbulente nachtleven. Er zijn 6 wintersport gebieden, meer dan 100 km pistes waarvan de meeste blauw en rood. In alle wintersportgebieden zijn bergrestaurants met mooie panorama’s. Voor langlaufers zijn er maar liefst 58 km loipen. Het dichtste netwerk ligt bij Fiames, met aansluiting op de Vier-landenloipe met een totaal van 200 km.

Val di Fiemme

Wintervakantie gebied Val di Fiemme is het dal ten westen van het Val di Fassa (Fassadal) en omvat 11 wintersportdorpen. Obereggen, Pampeago en Predazzo vormen het wintersportgebied Ski Center Latemar. Door de grote hoogte en de aanwezigheid van sneeuwkanonnen is het wintersport gebied vrijwel sneeuwzeker. De gratis skibus zorgt voor het transport uit de verschillende dorpjes naar de liften. Met meer dan 150 km loipen is dit tevens een prachtig langlaufgebied. Ook kun je in dit wintersportgebied de gezelligheid opzoeken in de stijlvolle apres ski.

Val di Sole

Het uitgestrekte Val di Sole wordt zo genoemd vanwege de vele zonne-uren en is een zeer geliefd wintersport gebied in Italië. Er is meer dan 340 km aan pistes met meer dan 140 liften. Passo Tonale is gelegen op de grens van Lombardije en Trentino en wordt omringd door de Adamello-Presanella, de Ortler en de Brenta-Dolomieten. In Passo-Tonale (1884-3100m) kun je zelfs het gehele jaar door te wintersporten. De plaatsjes Mezzana en Pellizzano geven direct toegang tot het prachtige Marileva en het mondaine Madonna di Campiglio.

Val di Livigno

Verscholen tussen de Oostenrijkse en Zwitserse Alpen ligt het belastingvrije Italiaanse wintervakantie skiparadijs Livigno. Het wintersportgebied is mede door de noord-zuid ligging sneeuwzeker van november tot in april. Voor beginnens liggen de oefenpistes direct bij het dorp. De gevorderde wintersporter zal het een etage hoger zoeken en kan aan beide kanten van het dal tot 2800m hoogte komen. Op de pistes kom je gezellige ‘refugio’s’ tegen, berghutten waar je de Italiaanse keuken kunt proberen. De après-ski is heerlijk ongedwongen en levendig.

Val d'Aosta

Valle d’Aosta in noord-west Italië biedt veel zon en wintersportmogelijkheden! Cervinia wordt gedomineerd door de machtige Matterhorn (Cervino in het Italiaans). Dit complete wintersportdorp behoort tot de hoogst gelegen wintersportbestemmingen van Europa en heeft een sublieme netwerk van pistes en liften en lange, brede afdalingen. Op bijna 3300m hoogte bij rif del Teodulo kun je de Zwitserse grens oversteken en het enorme gebied van Zermatt binnenskiën. Cervinia is een gezellige wintersportplaats. ’s Middags of ’s avonds kun je er gezellig ‘après-skiën’ in de diverse bars of disco’s. Er zijn verschillende restaurantjes en natuurlijk ontbreken de pizzeria’s niet! De mogelijkheden om te langlaufen en winterwandel zijn beperkt.

Via Lattea - Sestrière

Het wintersportgebied La Via lattea (de melkweg) in Italië wordt gevormd door de plaatsen Sestrière, Sauze d’Oulx, San Sicario, Cesane en Claviere. Dit is het grootste aaneengesloten wintersportgebied van Italië met 400 km wintersport pistes, waarvan de hoogste piste tot 2823 gaat. Met één van de beste kunstsneeuwinstallaties van de Alpen is het mondaine Sestrière sneeuwzeker van november tot mei. Sestrière is te verdelen in de gebieden Banchetta, Sises en Fraitève, waarvan er twee direct vanuit het centrum te bereiken zijn. Moderne, ruim opgezette appartementengebouwen domineren deze prachtige wintersportplaats met een uitstekende infrastructuur. De après-ski is hier rustig maar gezellig en je vindt hier vele restaurantjes.